Jag söker ju som bekant med ljus och lykta för att hitta den danska rågbröd som ICA säljer, detta skall jag baka och pröva.
8 limpor
Börja med att göra surdeg om du inte köper färdiga surdegsflingor (hemgjord surdeg tar ca 5 dagar att göra av grovt rågmjöl, receptet står på mjölpåsen)
Dag 1
1 liter kokande vatten
400 gram solrosfrö (100 gram = ca 2 dl)
100 gram linfrö (25 gram = ca 0,5 dl)
250 gram hemgjord surdeg (alt 80 gram surdegspulver)
600 gram klippt råg (sk rågkross, 150 gram = ca 2 1/2 dl)
Dag 2
1 liter ljummet vatten
125 gram jäst
5 dl mörk brödsirap
1300 gram grovt rågmjöl (325 gram är ca 7 dl)
600 gram vetemjöl special (150 gram = ca 3 dl)
Gör dag 1 en skållning och låt sedan stå övertäckt i rumstemperatur.
Dag 2: Blanda i resten av ingredienserna, kör LÅNGSAMT 30 minuter i matberedare. Låt smeten vila 45 minuter.
Fyll avlånga smorda och ströade bakformar till 2/3 och låt smeten/degen jäsa upp till kanten. Smeten skall vara kletig och öses upp i formarna med en slev. Grädda ca 60 minuter i 180 grader.
fredag 7 december 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar