Detta danska rågbröd ser faktiskt bättre ut än det tidigare, så jag lägger till det med.
Du behöver: våg, 2 brödformar och gärna en degblandare
Dag 1:
2,5 dl vatten (kallt)
150 g klippt råg
100 g solrosfrön
25 g linfrön
10 g salt
Blanda allt i en bunke och rör om. Låt stå över natten.
Dag 2:
2,5 dl vatten (fingervarmt)
30 g jäst
1,5 dl mörk sirap
325 g grovt rågmjöl
150 g vetemjöl special
Sätt ugnen på 190 grader. Blanda vatten och jäst i en bunke eller degblandare. Rör om så att jästen löser sig. Blanda i resten, även degen från dag ett. Har du degblandare, kör allt i den cirka 10 minuter. Annars rör om med trägaffel cirka 20 minuter. Degen ska arbetas väl (ja, det är jobbigt för armen). Degen ska vara kladdig mer lik en smet. Låt vila 30 minuter i bunke. Smörj 2 limpformar, cirka 1,5 liter, med olja. Fyll dem till hälften med deg. Låt jäsa vid utblåset från ugnen på spisen tills brödet går upp mot kanten på formen, 30-45 minuter. Grädda i cirka 45 minuter. Limpan ska kännas ganska hård. Ta limporna direkt ur formen.
onsdag 5 december 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar