Detta bröd, som är fantastiskt gott i den version som jag brukar köpa på ICA Maxi, hoppas jag är minst lika gott. Jag hittade receptet på http://www.alternativ.nu/.
1,5 dl rågmjöl
1 dl solrosfrö
0,5 dl linfrö
1 msk salt
2 dl skållhett vatten
Rör ihop och låt står ett par timmar.
2 dl ljummet vatten
1 pkt jäst
5 msk sirap
3 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
Rör ut jästen och häll ner sirapen och sist mjölet. Blanda sen med skållningen och rör om med en träslev rätt länge (eller assistent).. kanske en kvart. Låt smeten sen vila i 45 min innan du slevar upp den i två VÄL smorda formar och jäs i 40 minuter. Pensla och kör in i ugnen som är på 225 grader, men som genast sänks till 180. Grädda i en timma. Låt brödet ligga i klickar i formarna och släta inte ut det, för det kan lätt sjunka ihop lite i mitten annars.
Ett tips från orginalförfattaren: jag brukar minska på sirapen och strö formarna med sesamfrö för att det inte ska fastna + att det blir godare.
onsdag 5 december 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar