Lergryta har ju blivit lite populärt igen. Jag minns när jag var liten och det var lergrytekyckling var och varannan dag... Hur som helst, var på IKEA och såg att de sålde lergrytor och någon ny märklig variant av lergryta, stor och dyr var den. De hade även en bok om all världens lergryterecept... intressant.
Jag jagade upp ett recept som såg intressant ut i alla fall.
4 portioner
1 kyckling (ca 1 kg)
1 msk citronsaft
2 tsk dragon
1 tsk salt
2 kryddmått vitpeppar
2 tsk soja
2 msk rapsolja el. liknande
1/2 tsk curry
Blötlägg lergrytan i kallt vatten minst 15 minuter, hela grytan ska vara täckt av vattnet. Blanda oljan med salt, peppar, soja och curry. Häll i citronsaften i kycklingen och därefter dragonen. Lägg kycklingen med bröstet upp i lergrytan. Pensla den runtom med oljeblandningen. Sätt på locket.
Ställ in grytan i kall ugn, mitt i ugnen, och sätt termostaten på 250 grader. Låt stå ca 1½ timme. En del säger att man skall ta av locket de sista 10-15 minuterna för att få mer färg. Smaka av och red den till sås. Gott med ris och en sallad.
tisdag 27 november 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar